Mozilla Firefox, dit alternativ til Internet Explorer

 

Denne artikel vil omhandle de generelle forskelle mellem Mozilla Firefox og Internet Explorer, samt vise nogle funktioner i Firefox som vil gøre dig hurtigere på nettet og give dig en bedre internetsurfoplevelse (fedt ord)! :)Historien om Firefox
Hvis du ikke gider at læser om historien bag Firefox, kan du nemt springe videre til Skaf Firefox.

For at kende til historien om Firefox må jeg først fortælle lidt om Netscape.

Ved begyndelsen af nettet fik vi browseren Mosaic, men på bruger-niveau blev Netscape Navigator hurtigt populær og næsten synonym for World Wide Web og internetsurf. Netscape dominerede internettet og for at holde konkurrenterne væk opfandt Netscape tags, som f.eks. <center>, hvilket betød at web-udviklerne brugte dem, og brugerne dermed kun kunne se siden ordentligt, hvis de brugte Netscape. En strategi som Microsoft desværre nyder godt af i dag.

Netscape's browser kostede den gang penge, og det varede ikke længe før Microsoft fik øjnene op for at de skulle til at sætte sig ned foran det fedtede tastatur og skrive en browser som kunne udkonkurrere Netscape's. Det endte med Microsoft Internet Explorer, men til forskel fra Netscape, gav Microsoft deres browser væk gratis og integrerede den med deres operativ system, Microsoft Windows.

Netscape's salg af browseren begyndte at dale, så de begyndte også at give deres browser væk. Desværre var Netscape også langsomme til at opdatere deres browser, mens Microsoft udviklede hårdt og brutalt på deres for tilsidst at opnå total dominans på browser-markedet.

Netscape blev mere drastiske og udgav deres browser som OpenSource, hvilket vil sige at alle kunne udvikle på den. Det blev hurtigt til Mozilla-browseren, som mange af Netscape-folkene også udvikler på i dag.
Mozilla-browseren var som sagt basseret på Netscape, men blev lavet meget om, for at slippe af med dårlig kode og forbedre den eksisterende. Desværre har roadmap'et for Mozilla altid været meget uklart, og derefter blev der udviklet helt ekstremt på browseren, og mange unødvendige funktioner begyndte hurtigt at dukke op. Det førte samtidig til at Mozilla blev meget tung og langsom.

Folkenen bag Firefox så problemet og besluttede derfor at udvikle en browser som udelukkende havde de funktioner der skulle til at for at surfe på nettet, og derefter kunne udvides til den enkelte bruger vha. moduler og plugins. Dette førte til en browser uden alt muligt ekstra grejl, eller en letvægts Mozilla, som nogle vælger at kalde den.
I starten blev denne browser kaldt Phoenix, men efter nogle navne-problemer med BIOS-udvikleren, Phoenix Technologies, ændrede Firefox navn til Mozilla Firebird. Dette var kodenavnet for browseren et stykke tid, men som nogen af jer sikkert ved, findes der allerede et OpenSource-projekt med navnet Firebird. Nemlig Firebird-databasen som er en vidreudvikling af Borland's InterBase. Denne blev nemlig også frigivet som OpenSource en gang. Mozilla-folkene tog problemet til sig, og ændrede navnet til Mozilla Firefox, hvilket forhåbentlig bliver det endelige navn for browseren. Planen går nu på at Firefox helt skal overtage Mozilla-browseren og at der skal laves en samlet internet-pakke fra Mozilla med chat, mail og browsing. Disse skal alle basseres på måden Firefox er opbygget på. Mail-klienten er også så småt begyndt at tage form, med navnet Thunderbird.


Hvorfor du skal bruge Firefox
Der findes adskillige grunde til at vælge Firefox frem for Internet Explorer. En af de eneste fordele ved Internet Explorer er at flertallet bruger den, og derfor at flertallet af verdens hjemmesider er lavet til kun at blive vist i Internet Explorer. I starten brugte flertallet Netscape, men med Microsoft's monopol på operativ systemer, blev dette hurtigt ændret. Der findes rent faktisk andre software-firmaer end Microsoft. ;)

Et stort problem ved Internet Explorer er bl.a. at den ikke længere bliver udviklet som en selvstændig applikation til Windows styresystemet, men fremover vil følge med styresystemet som en integreret del. Dermed vil folk uden det nyeste OS fra Microsoft være håbløst bagud med Internet Explorer version 6 + Service Pack 1.

Internet Explorer understøtter heller ikke de gældende web-standarder som er sat af World Wide Web Consortium (W3C). Bl.a. har Internet Explorer ikke ordentlig understøttelse af CSS, XHTML 1.1 og PNG, hvilket bliver fremtidens standarder inden for web-udvikling. Desuden er Internet Explorer's "box-model" ikke udregnet ordentligt. En ting som Microsoft meget let kunne gøre noget ved, men om de gider!?
Men hvorfor er det så vigtigt med standarder og XHTML+CSS? Fordi vi lever i et informations samfund hvor køleskabet og tv'et snart bliver online og skal kunne vise websider. For at holde websiderne kompatible med fremtidens apperater, skal der laves hjemmesider efter standarder som ALLE har adgang til, ikke Internet Explorer standarder.

101 grunde til at vælge Mozilla Firefox frem for Internet Explorer.

Kampen der kan gøre at vi taber krigen.

Skaf Firefox
Firefox kan hentes på http://www.mozilla.org/products/firefox/download.html og er lige klar til at installere. Jeg går ud fra at du har lidt kendskab til dit OS, så jeg vil blot bede dig om enten at hente installations-filen og installere programmet.

Brug Firefox
Firefox har mange funktioner, og de fleste af dem er underligt nok gemt lidt væk, men det kommer vi ind på senere.
De "vigtigste" funktioner vil jeg dog prøve at komme ind på her:

Tabbed browsing
Måske sidder du ofte med 6-7 browser-vinduer åbne, måske mere, måske mindre. Dette er både uoverskueligt, og forvirende hvis der er andre prorgammer åbne samtidigt. Her kommer Firefox med en funktion der kan holde dine websider i én browser, nemlig tabbed browsing. Altså at indele siderne i tabs i stedet for nye vinduer.
For at åbne en ny tab skal du trykke Ctrl+T.
Ønsker du at åbne et link i en ny tab kan du holde Ctrl nede og trykke på linket, eller du kan trykke på linket med den miderste muse-knap (f.eks. scroll-hjulet).

Type-A-Head
Skal du finde et link hurtigt, eller søge på en webside kan du bruge type-a-head-funktionen.
Lad os sige at der er et link til http://www.ebruger.dk/ med navnet "eBruger". Ekspempel: eBruger. Hvis vi skal hurtigt ned til det link skriver vi bare lidt af navnet på linket. Skriver vi f.eks. R-U-G (ebRUGer), så bliver hopper Firefox ned og markerer linket og viser hvad du har skrevet. Her er linket markeret og "eB" og "er" står som normalt, mens "rug" er markeret med grønt for at indikere det fundne link. Hvis du skal videre til næste link trykker du bare F3, og vupti.

Ønsker du i stedet at søge i almindelig tekst, skal du starte med at trykke på / (frontslash), og så virker funktionen ligesom ved links.

Udseende
Ligesom i Internet Explorer kan du flytte rundt på knapperne og delene i Firefox's toolbar-struktur. Dette gøres simpelthen ved at vælge View->Toolbars->Customize, og så bare lave træk/slip med de enkelte dele. Du kan også trække knapperne op ved siden af menu'en. Ønsker du at fjerne en hel toolbar kan det gøres under View->Toolbars->Navigation toolbar og View->Toolbars->Bookmarks toolbar.

Som noget andet understøtter Firefox også Themes, hvilket betyder at du kan ændre på Firefoxs udseende så det passer til dig. Nogen vil gerne have meget grafik, mens andre hellere vil have så lidt som muligt. Ligemeget hvad du synes bedst om, så får du i hvert fald et stort udvalg.
For at installere et theme klikker på bare på "Install"-linket. Firefox henter derefter theme'et, installerer det og det eneste du nu skal gøre er at genstarte browseren. Har du flere favoritter, kan du skifte theme under menu'en Tools->Options...->Themes.

Plugins
Firefox understøtter plugins, eller extentions som de også kaldes.
Jeg vil ikke komme nærmere ind på hvilke plugins der er rigtige og forkerte, eller hvordan de installeres, da det er lige ud af landevejen. Dog er det en god ide at bruge nogle minutter til at kigge de forskellige plugins i gennem og se hvad man synes om. Selv er jeg glad for Session Saver, Web Developer, Nuke Anything og Flash Click To View, men dan dig hellere dit eget indtryk og vær ikke bange for at forsøge dig frem.
Hvis du er blevet træt af et plugin, åbner du bare Tool->Options...->Extentions, vælger plugin'et og trykker på "Disable Extension"-knappen.

Download manager
Firefox har en indbygget Download manager, som gør det lettere og hurtigere at hente filer fra nettet. Et klik på et link, du bliver spurgt om du vil åbne filen med det samme, eller hente den til din download-mappe. Vælg selv en standard-mappe under Tools->Options...->Downloads. Skal du bare hente mange filer et sted, kan du også åbne Download-vinduet med et tryk på Ctrl+E, og så ellers trække og slippe linket over i vinduet.

Flere indstillinger
For at komme ind til kerne-indstillingerne for Firefox skriver du bare about:config i adresse-linien og finder det du vil ændre. I starten kan det hele godt virke lidt uoverskueligt, men det er der selvfølgelig råd for med Preferential-plugin'et, men kig dig lidt frem og pas på hvad du gør!!!


Fortæl andre om Firefox
Nu hvor du endelig er overbevist om at Firefox er fremtidenes browser, så er der kun tilbage at sprede rygtet om denne fantastiske browser. Fortæl dinne venner om den, familie, skolen/firmaet, opret en nyhed på SlashDot, lav en artikel som denne, link til den når der snakkes om browsere og fortæl i det hele taget om den vidt og bredt!

Tillykke med din nye browser!

Artiklen er skrevet af: hermandsenSkrevet af: hermandsen | Dato : 2004-04-12 13:1 | Læst : 8559 gange